Čvn 12 2015

Magický večer v kostele svatého Václava

Publikoval/a at 13.53 pod Noc kostelů

V pátek 29. května se v Mníšku uskutečnila Noc kostelů. Již potřetí ji pořádala římskokatolická farnost ve spolupráci s městem Mníšek pod Brdy. Jde o celostátní aktivitu, ke které se postupně přidává čím dál víc kostelů a farností. Program Noci kostelů v Mníšku pod Brdy je rok od roku povedenější. V letošním roce navštívilo kostel víc než 200 návštěvníků.

Program byl rozdělen na program pro děti, a večerní program pro dospělé. Děti měly prohlídku kostela a věže s výkladem, mohly shlédnout loutkové představení o Máří ze Samaří a vyslechnout smyčcový koncert v provedení smyčcového kvarteta rodiny Sedlákových, kde si zahráli rodiče – koncertní mistři, se svými talentovanými dětmi. Největší úspěch u dětských návštěvníků ale měla možnost zazvonit si na kostelní zvony a podívat se až k nim do vrcholu kostelní věže. Program pro dospělé začal také prohlídkou kostela a návštěvou věže. Jeho součástí byl koncert farního sboru a večerní bohoslužba slova. Po celou dobu bylo návštěvníkům před kostelem v improvizovaném stánku nabízeno občerstvení, a přátelům dobrého vína i výběr z mešních a košer vín. Atmosféra před kostelem byla dokreslována promítáním fotek starého Mníšku v jedné z venkovních kaplí a skvělým výběrek jazzových melodií. Atmosféra byla přátelská, vína byla sladká a dobrá, a od stánku se tak řadě lidí nechtělo.

Vrcholem večera bylo magické bubnování v setmělém nočním kostele při osvětlení pouhých svíček. Ve stejné době se před kostelem strhla vichřice a déšť. Při kvapné záchraně stánku to vypadalo, že čtyři lidé držící stan, s ním odletí do nenávratna. Jeden dostal při demontáži promítačky v dešti ránu elektrickým proudem. Ale nakonec všechno dobře a ve zdraví dopadlo. Organizátoři tak k dobrému pocitu, že se podíleli na pěkném večeru, při kterém otevřeli kostel lidem, kteří do něho normálně nechodí, získali ještě zážitky, na které budou vzpomínat až do příští Noci kostelů, která se bude v roce 2016 zcela jistě opakovat.

Roman Češka

Zatím nejsou žádné komentáře

Napsat komentář

*