Čvn 18 2015

Noc kostelů a Dny víry v kostele Všech svatých v Líšnici 2015

Publikoval/a at 14.22 pod Nezařazené

Dne 29. května 2015 proběhla v celé republice Noc kostelů. Hlavním důvodem této akce je otevření kostelů pro širokou veřejnost a to nejen v době bohoslužeb ale i v čase jiném. Náš kostel byl otevřen od 18 – 22 hodin.

O veškerou organizaci se starali farníci z Líšnice a okolí. Tito lidé kostel uklidili, připravili program a strávili v kostele čas, který věnovali přicházejícím hostům. Celý večer byl zajímavý a plný přátelské atmosféry.

Program Noci kostelů byl bohatý. Každý z přicházejících si mohl zapálit svíčku a zavzpomínat na své zemřelé. Každou půlhodinu se četlo čtení z Bible (nejvíce prodávaná kniha na světě). Pan Hůla zahrál na housle skladby od J. S. Bacha: Allemande z Partity d moll pro sólové housle a od G. F. Tellemana 2 části z Fantazie pro sólové housle. Po té zahráli s J. Novákem píseň Ach synku, synku. Od 19 hod. se zpívali Mariánské písně. Každý, kdo vešel, byl přivítán a následně seznámen s historií kostela.

Farnost je prvně výslovně doložená roku 1369. Původní líšnický kostel stál na místě dnešního barokního kostela Všech svatých v horní části návsi a byl ve středověku chráněn z obou stran. Na jižní straně býval umělý příkop, který byl později zavezen a nahrazen cestou. Na severní straně je chráněn přirozeným příkopem. V dřívějších dobách se obec zaměřovala pouze na zemědělství, veškerá obydlí ve vesnici byla dřevěná. Pro ochranu vesnických staveb před požáry byla umístěna do kostela socha sv. Barbory. Pro úspěšnou sklizeň socha sv. Notburgy. Tyto sochy stojí u oltáře sv. Anny doposud.

V kostele se zastavila např. jedna cyklistka, která projížděla vesnicí, měla zájem o historii a pak se sama rozpovídala o svých návštěvách kostelů. Když má nějaký problém, přijde si sednout do tichého prostředí, v hlavě si srovná myšlenky. Je ráda, když jí nikdo neruší při rozjímání. Není věřící, ale klid a duchovní podpora ji osloví. A právě pro takové lidi stojí za to Noci kostelů připravovat.

Ve stejném duchu pokračovaly od 30. května do 6. června Dny víry. Kostel byl otevřen od 17 do 19 hod. Těchto akcí se účastnilo 77 občanů.
Velké poděkování patří všem, kteří ve svém volném čase denně odpovídali na dotazy návštěvníků a dělali vše pro to, aby tyto akce byly pro lidi poutavé a zajímavé.

Ing. Mária Nováková

Zatím nejsou žádné komentáře

Napsat komentář

*